Mindre grimt sprog - bog

Mindre grimt sprog - sprogarbejde i ind-

skolingen og SFO

- af Heidi Honig Spring

Frydenlund, 2015


Klik på bogen for at komme til forlagets hjemmesideBogen går i dybden med de mindre elevers sprogbrug og tilbyder alternativer til sanktioner og forbud mod bestemte ord. For hvad er grimt sprog? Og er børns brug af ord som ’luder’ og ‘fuck’ altid krænkende?


»Din luder!«, siger Bertram fra 1.A til sin lærer, der bliver sur og sender ham ud af klassen. Bertram bliver ked af det. Inden timen begyndte, hørte han nogle af de større elever sige ’luder’ til hinanden, og de havde det så sjovt! Bertram ville også bare være sjov …


Bogen er skræddersyet til indskolingen og SFO’en og tager udgangspunkt i, at forbud og straf er udtryk for en instrumentel og endimensionel tilgang. Læreren/pædagogen skal i stedet være medoversætter af sproget og dets virkninger og sørge for, at eleverne reflekterer over, hvorvidt og hvornår ord kan vække anstød og ændre betydning.


Bogen er sprængfyldt med opgaver og øvelser – lige til at tage med ud i klassen. Masser af tegninger gør det nemt for de yngste at følge med. Bogen er også relevant i arbejdet med de ældste børnehavebørn.


Opgaverne og øvelser kan downloades gratis fra forlagets hjemmeside.Anmeldercitater:

»En meget konkret og anvendelig bog, der burde stå på hylden i både skoler og daginstitutioner«.

Malene Knudsen, pædagog


----------


»Jeg kan kun anbefale bogen til alle som arbejder med børn i indskolingsalderen, både i de almene skoletilbud, specialklasser/skoler samt fritidstilbud«.

Dorthe Skovborg, forfatter, lærer og pædagog


----------


»[…] hurtig at læse med en fin balance mellem teori og praksisforslag. […] når bogen først er læst, får man som pædagog eller lærer helt konkrete forslag og kopisider til mange timers spændende sprogarbejde uden den helt store forberedelse. Så i en travl skolehverdag vil denne bog formentlig være en meget kærkommen håndsrækning«.

Folkeskolen


-----------


»Dette er absolut en anvendelig og brugbar bog. Arbejder du i indskolingen eller SFO, og har du stødt på elever, der her et ikke acceptabelt sprogbrug, så køb denne bog. […] Bogen bør findes på skolens lærerbibliotek«.

Karakteren 10 i AKTbladet

ids@demolink.org

1-800-000-0000